Ik vind het altijd leuk om te schrijven over dingen waar ik enthousiast van word. Nu word ik al snel enthousiast over iets, maar in de zorg is dit soms wel eens anders. Iedereen kent het wel: omslachtige werkwijzen of ingewikkelde methodes waar niemand wijs van wordt. Dat kan anders.

 

Een paar maanden geleden heb ik meegedaan aan de cursus Brain Blocks. Van te voren wist ik niet goed wat ik er van moest verwachten. Vaak zijn cursusdagen lang, veel theorie, huiswerk en afhankelijk van de docent lukt het mij vaak niet om heel geconcentreerd te blijven.

Tijdens deze cursus word ik ontvangen door de maker van Brain Blocks zelf. Daar hou ik altijd van: gewoon zelf komen vertellen over je product! Stephan vertelt daarbij op zo’n leuk manier dat ik de hele dag wakker blijf. En wat nog veel belangrijker is dan dat: Brain Blocks is een heel fijn instrument. Het bestaat uit verschillende materialen waarmee je visueel kunt reflecteren op jezelf. In de doos zitten o.a. blokken en een afbeelding met een hoofd afgebeeld wat een verlengstuk is van je eigen brein.

De eerste keer dat ik de doos neerzet voor cliënten, kijken ze mij raar aan als ik de afbeelding met het hoofd neerleg. Ik zie ze vaak denken: ‘wat gaat zij nu weer doen…’ Maar nadat ik begin uit te leggen hoe bepaalde problemen weergegeven kunnen worden met blokjes, zie je erkenning bij de cliënten. Al snel nemen ze de blokjes over en laten zien hoe bepaalde situaties eruit zien in het eigen hoofd. Iedereen maakt een eigen beeld, op zijn eigen manier.

Het prettige aan deze manier van werken is dat je niet altijd hoeft te praten. Je kunt op een andere manier laten zien wat er gebeurt en kunt samen nadenken over oplossingen. Daarnaast is het visueel aanbieden aan cliënten vaak veel duidelijker dan alleen maar praten, met name bij cliënten met een autismespectrumstoornis. In eerste instantie is daar het instrument ook voor gemaakt, maar ik heb gemerkt dat het bij anderen problemen net zo goed werkt!

Oké, het lijkt nu net een promotieblog voor Brain Blocks, maar ik vind dat het ook wel eens gezegd mag worden als we ergens enthousiast over zijn. Wij bij Jess GGZ gaan het in ieder geval vaker gebruiken!

 

Geschreven door: Jessica Lodeweegs