EMDR: voor en nadelen

 

Het is mega populair; EMDR. De term wordt de laatste tijd door veel mensen gebruikt. Scholen, ouders, huisartsen, iedereen heeft er wel eens van gehoord. Super fijn, want ook wij zijn een voorstander van EMDR. Maar wat is het nu precies? En wat zijn de voor en nadelen?

 

Soms horen wij dat de EMDR een oplossing kan zijn voor ieder probleem. Toch is dit niet helemaal waar. Het is een bewezen effectieve behandelmethode die je helpt om een trauma te verwerken. Vaak gaat het om herinneringen aan een schokkende gebeurtenis die zich blijft opdringen, waaronder je last kunt hebben van herbelevingen, flashbacks en nachtmerries.

 

Maar hoe werkt zo'n behandeling dan? De meeste mensen hebben gehoord dat je tijdens een behandeling moet kijken naar vingers die heen en weer gaan. Het klinkt gek, maar is een belangrijk onderdeel van de behandeling.

 

Je gaat samen met de therapeut het trauma opnieuw terughalen en terwijl je dit doet, volg je de vingerbeweging van de therapeut. Hiermee houd je je hersens een beetje voor de gek. Doordat je het trauma opnieuw ophaalt en naar de vingers moet kijken, moeten je hersenen hard werken om alle informatie op te slaan. Het is zoveel informatie dat het trauma steeds meer vervaagt en de emotionele lading verliest. Dit gebeurt niet in 1 keer, maar na een aantal sessies voel je dat de spanning en angst afneemt.

 

We snappen dus waarom EMDR zo populair is en iedereen het wil inzetten. Het is bewezen effectief, kan snel resultaat opleveren en kan zowel bij kinderen, jongeren als volwassenen worden ingezet. Zijn er ook nadelen? Soms kan het spannend zijn om je trauma weer opnieuw te halen. Je kunt tijdens en na je behandeling nog last hebben van deze angstige gevoelens. Meestal gaat dit na een paar dagen weer over.

 

Denk jij nog vaak terug aan een traumatische gebeurtenis en wil je hier vanaf? Jess GGZ werkt ook met EMDR. Meld je nu aan via onze website voor hulp.