Zomervakantie, help!

Iedereen is aan het aftellen. Nog even en dan is het eindelijk zomervakantie. Geen school meer, geen huiswerk, geen voetbalclub, geen verplichtingen, even helemaal niets. En dat laatste is nou juist wat bij ouders soms paniek kan veroorzaken. Ineens valt de ‘normale’ structuur van de dag weg.

 

Zelf ben ik de koningin van de structuur. Ik vind het heel prettig om overzicht en duidelijkheid te hebben. Het geeft mij rust en overzicht. Dit is bij kinderen net zo. Als in de vakantie ineens alles wegvalt en zij geen duidelijk doel meer hebben, gaan kinderen zich vervelen. De ene uit dat in ruzie maken, de ander gaat passief op de bank hangen, of nog erger: ze gaan aan jou als ouder hangen!

 

Om te voorkomen dat je als ouder de hele zomervakantie de kinderen staat te vermaken, is mijn tip: Structuur! En dan hoef je natuurlijk niet alles tot op de minuut in te delen of voor te bereiden, maar denk aan rode draad door de dagen heen. Denk aan vaste momenten waarop jullie avondeten, op welke dagen er een gezinsactiviteit plaatsvindt of op welke momenten de kinderen tijd voor zichzelf hebben. Daarnaast kun je ook samen met de kinderen klusjes bedenken om te doen. Kinderen kunnen vaak goed meedenken aan de invulling van de vakantie. Als je kind het fijn vindt en als het helpt kun je het visueel maken door middel van een vakantiekalender. Zo maak je er samen een gezellige tijd van waarin jij als ouder ook even kunt opladen!

 

Geschreven door behandelaar J. Lodeweegs